cs

Vaginální infekce

23.04.2024

Vaginální infekce z pohledu západní medicíny vznikají z důvodu narušení vaginálního prostředí vznikem bakteriálních, nebo kvasinkových infekcí. K této situaci může docházet v důsledku snížené imunity, užívání některých léků, nedostatečné, nebo nevhodné intimní hygieny, hormonálních změn a z dalších příčin.

Kvasinkové infekce se projevují:

  • Bílým tvarohovým výtokem
  • Svěděním a pálením
  • Začervenání, a podrážděním sliznice

Řešením z pohledu západní medicíny je podávání:

  • Antimykotik, které působí proti příčinám vaginálních mykóz
  • Probiotika, jenž tvoří zdravou vaginální mikroflóru
  • Intimní mycí gely, které zklidňují pokožku

Čínská medicína však na tuto problematiku pohlíží ze širší perspektivy a snaží se tyto nepříjemné problémy řešit v jejich příčinách.

Vaginální výtok je přirozený a je závislý na kondici čchi ledvin, sleziny a mimořádné dráh Ren mai a Dai mai. Tyto dráhy a energetika uvedených orgánů zajišťují zdravou produkci sekretu, který vnitřní prostředí dělohy zvlhčuje a na straně druhé omezuje jeho tvorbu a zajišťuje, aby byl čirou a nezapáchající tekutinou.

Pokud je tedy narušena tato vnitřní rovnováha, což se může stát působením šesti rozvracečů (vnější podnebné projevy, které jsou v nadbytku, nebo nedostatku proti svému harmonickému projevu. Jako je vítr, chlad, vlhko, sucho horko, letní horko). Nebo sedmi emocemi, případně špatnými stravovacími návyky.

Potraviny a nevhodné stravovací návyky, které mohou vést k patologickému gynekologickému (bílému, nebo žlutému) výtoku:

  • Přemíra horkých, nebo studených jídel: chladné potraviny oslabují čchi žaludku a vznikají choroby z prázdnoty a chladu. Horké potraviny dávají vznik horkosti žaludku a poškozují tělní tekutiny
  • Přemíra sytých jídel:  srážení se vlhkosti do hlenů, vznik vnitřního ohně
  • Jednostrannost chutí: způsobuje přeplňování, nebo naopak oslabování jednotlivých orgánů
  • Nadměrná konzumace alkoholu: nárůst vnitřní horkosti, vznik hlenů, oslabování správné čchi, vznik prázdnoty čchi

Výše uvedené stravovací návyky mohou poškozovat vnitřní orgány, které se podílejí na udržování vnitřní harmonie a tím dochází ke změně vnitřního prostředí těla (sucho, vlhko, horko, chlad).

Konkrétně se jedná o orgány žaludek a slezinu, které jsou v prázdnotě, trpí stagnací, vlhkostí, nebo horkem. Nejčastější příčinou je však vlhkost, která proniká do Ren a Dai mai.

Stavy vlhkosti mohou nastav v důsledku:

  • Vnitřních příčin (prázdnota čchi sleziny, nebo ledvin)
  • Vnější příčiny (napadení vnější vlhkostí)

Nejzásadnějším důvodem těchto obtíží však bývá klesání vlhkosti v mimořádné dráze Dai mai. Příčina může být jak v prázdnotě, tak i v nadbytku, což je třeba v rámci léčení vždy rozlišovat.

Vnitřní příčiny onemocnění:

Prázdnota čchi sleziny, jejích příčinou jsou nesprávné stravovací návyky, těžké, zacyklené myšlení, emoce, jenž způsobují stagnaci čchi jater, které následně utlačují žaludek a slezinu. Slezina pak správně nepřetváří potravu na esenci a produkuje vlhkost, která svou přirozeností (je těžká) klesá směrem dolů, kde se hromadí ve spodním zářiči. Toto je mechanizmu tvorby bílého gynekologického výtoku v důsledku oslabení sleziny. Další příznaky jsou studené končetiny, otoky nohou, únava, bledost, průjmy. Jazyk je bledý s otisky zubů.

  • Doporučené potraviny u oslabené sleziny:
  • všeobecně dlouho a pomalu vařená jídla (polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa, či zeleniny), jednoduché kombinace, menší porce, pravidelné přijímání potravy. Potrava by měla být takové koexistence, aby nebylo potřeba mezi jídly pít
  • lehké obiloviny, rýže a rýžová kaše čou, oves, pražený ječmen, cizrna, černé fazole, špalda, celer, tykev, mrkev, kukuřice dýně, sladké brambory, pastinák, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky
  • Doporučené potraviny u oslabené sleziny a chladné vlhkosti:
  • Vyloučit chladná (syrová zelenina, syrové ovoce studené nápoje s ledem, zmrzlina, pivo) a vlhké potraviny (cukr, med, melasa, kravské mléko, mléčné výrobky, citrusy, džusy, tučná jídla, jídla smažená a masná)
  • Do jídelníčku zařadit: lehká a lehce stravitelná jídla, tedy polévky, dušená zelenina a netučné maso, jídla vysušující a zahřívající. Např. ječmen, kukuřice, žito, cizrna, slzovka, hrách, kuskus, bulgur, jáhly, celer, dýně, cibule, česnek fazole adzuki, kuře, králík, bílé ryby, pepř, koriandr, muškátový oříšek, zázvor, pískavice řecké seno
  • Léčba za pomocí bylinných preparátu: Směs slzovky, Směs jamu, Bu Zhong Yi Qi Tang

Prázdnota jangu ledvin, příčinou tohoto nedostatku může být dlouhodobá těžká fyzická práce, bez dostatečného odpočinku, špatné stravovací návyky, dlouhodobý pobyt v chladném prostředí, nadměrná sexuální aktivita atd.. Tato prázdnota se projeví bolestmi v bedrech, natahováním chladu do končetin, pocity chladu v podbřišku, častým močení, zvláště v průběhu noci, celkové oslabení a zimomřivost. Jazyk bude bledý, může být ochablý, a protože v důsledku prázdnoty jangu ledvin, bude oslabený i jang sleziny, může mít otisku zubů. I v tomto případě bude gynekologický výtok bílý a vodnatý.

  • Doporučené potraviny: dlouhé vývary z masa a kostí jsou základní potravou pro doplnění jangu. Maso s kostmi vaříme společně se zeleninou a polévkovou lžící octa, tak dlouho, dokud se maso nerozpadne a neodloupne od kostí. Maso vyhodíme a kosti vaříme dále. Do vývaru může přidat i obiloviny a ty necháme se zeleninou a kostmi vařit minimálně 8 až 12 hodin. Kosti vaříme v podstatě tak dlouho, až se začnou při mírném tlaku rozpad. Ideální čas je 24 hodin na mírném ohni. Během vaření je nutné dolévat vodu.
  • Léčba za pomocí bylinných preparátu: Housenice čínská, Du Zhong, Maltézská houba, Xu Duan v kombinaci se základní směsí na vyživení jin ledvin, což je Liu Wei Di Huang Wan

Prázdnota jin ledvin, může způsobit červonobílé gynekologické výtoky, které jsou lepkavé a bez zápachu. Dále návaly horkosti v horní části těla, večerní a odpolední pocení, horkost pěti srdci (pocity horka v dlaních, chodidlech a na hrudi), spánek narušovaný sny, moč může být nažloutlá. Jazyk bude červený bez povlaku a mohou na něm být výrazné praskliny.

  • Rýžová kaše Čou se připravuje z bílé, nebo bílé dlouhozrnné rýže v poměru rýže a vody 1:8. Rýže se vaří na mírném plamenu minimálně 4 hodiny. Výsledná kaše je spíše řídká, něco jako hustý rýžová polévka, která když ztuhne připomíná sulc. Rýžovou kaši čou můžeme dochutit ovocem, semeny, ořechy. tyto přísadu může vařit společně s rýží, případě je přidat, až je kaše hotová. Kaše čou je vhodná k doplnění čchi a krve. Doplňuje jin, ochlazuje horkost z prázdnoty. Taktéž se dá použít k výživě v případě průjmů. Vzhledem k časové náročnosti přípravy je vhodné tuto kaši připravovat v pomalých hrncích.
  • Léčba za pomocí bylinných preparátu: Liu Wei Di Huang Wan , v případě návalů horkosti Zhi Bai Di Huang Wan

Vlhká horkost, které vzniká špatnými stravovacími návyky (smažené, pečené, mastné, těžké potraviny, rychlé občerstvení, alkohol atd.), dlouhodobý pobyt ve vlhkém a horkém prostředí, silné emoce, které přehřívají játra, blokují slezinu a vytváří vlhké a horké prostředí v těle. V tomto případě budou gynekologické výtoky husté, nažloutlé a zapáchající.

U všech těchto problémů je potřeba dodržovat výše uvedené stravovací návyky a snažit se vyhnout těm potravinám, které jednotlivé patologie mohou podporovat.