Vhodné potraviny:
Neutrální:
Nevhodné:
Ingredience:
– ½ hrnku jáhel (dobře propláchnout)
– 1 hrnek vody + ½ hrnku rostlinného mléka (např. rýžové)
– 3 sušené švestky (namočené přes noc)
– 1 lžička dýňových semínek– špetka skořice (volitelně)
Postup:
Jáhly vařte do měkka s vodou a mlékem, přidejte nakrájené švestky a nechte krátce dojít. Posypte dýňovými semínky.
Účinek podle TČM:
Jáhly doplňují slezinu a suší vlhkost, zatímco švestky mírně stahují čchi jater a regulují její tok. Dýňová semínka doplňují esenci, jemně posilují ledviny a játra.
Ochlazuje jaterní horko, uvolňuje stagnaci, čistí organismus
Ingredience:
– ½ hrnku mungo fazolí
– 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 1 malá cuketa
– čerstvá máta nebo koriandr
– 1 lžička olivového oleje, špetka soli
Postup:
Mungo vařte asi 30 minut. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a dovařte 10–15 minut. Dochuťte solí, pokapejte olejem a přidejte čerstvou mátu.
Účinek podle TČM:
Mungo ochlazuje vnitřní horko jater a eliminuje toxiny. Máta uvolňuje čchi, zejména v oblasti jater a hlavy. Kombinace s lehkou zeleninou podporuje trávení bez zatížení sleziny.
Rozprouďuje čchi jater, odvádí stagnaci a vlhkost, stimuluje trávení
Ingredience:
– 1 hrnek vařených jáhel
– hrst rukoly
– pár plátků černé ředkve
– ume ocet, sezamový olej
– opražený sezam na posypání
Postup:
Smíchejte teplé (ne horké) jáhly s nasekanou rukolou a ředkví. Pokapejte trochou ume octa a sezamového oleje. Před podáváním posypte sezamem.
Účinek podle TČM:
Rukola a ředkev rozptylují stagnující čchi a rozhýbávají trávení. Ume ocet jemně stahuje játra a zároveň podporuje žaludek. Jáhly stabilizují slezinu a udržují rovnováhu.
Vyživuje šlachy, odvádí stagnaci, posiluje slezinu i čchi jater
Ingredience:
– ½ hrnku pohanky
– mrkev, cuketa, brokolice
– 50 g tempehu
– trocha sojové omáčky (naturální), olivový olej
Postup:
Pohanku vařte do měkka, zeleninu poduste na troše vody. Tempeh orestujte dozlatova. Vše spojte a dochuťte lehce sojovou omáčkou.
Účinek podle TČM:
Pohanka rozprouďuje čchi, posiluje slezinu a je výborná pro výživu šlach (vazba na játra). Tempeh dodává lehce stravitelnou bílkovinu bez zatížení jater tukem.
Harmonizuje játra a slezinu, odvádí vlhkost, rozptyluje stagnaci
Ingredience:
– brokolice, kapusta, ředkev
– 1 lžička ume octa
– 1 lžička sezamového nebo olivového oleje
– pražený sezam
Postup:
Zeleninu krátce napařte. Pokapejte ume octem a olejem, promíchejte a posypte sezamem.
Účinek podle TČM:
Kombinace napařené zeleniny a kyselého dresinku podporuje tok jaterní čchi, nezatěžuje slezinu a napomáhá přirozené detoxikaci.
• Snídaně: Jáhlová kaše se švestkami a dýňovými semínky
• Oběd: Mungo polévka se zeleninou a mátou
• Večeře: Teplý salát s napařenou zeleninou a ume-dresinkem
• Snídaně: Jáhly s dušeným jablkem a lněným semínkem
• Oběd: Jáhlový salát s rukolou a ředkví
• Večeře: Pohanková kaše s tempehem a brokolic
• Snídaně: Polévka miso s rýžovými nudlemi a tofu
• Oběd: Zeleninové stir-fry s pohankou a čerstvou mátou
• Večeře: Dýňové pyré s čerstvým zázvorem a napařenou kapustou
• Snídaně: Ovesná kaše se švestkami a mákem
• Oběd: Mungo polévka s cuketou a řapíkatým celerem
• Večeře: Napařená zelenina, zelný salát s ume octem
• Snídaně: Rýžová kaše s vařeným jablkem a skořicí
• Oběd: Polévka z červené čočky s římským kmínem
• Večeře: Cuketové placičky s jáhlami a zeleninou
• Snídaně: Pohanková lámanka s banánem a špetkou skořice
• Oběd: Rizoto z jáhel se zeleninou a tempehem
• Večeře: Napařená zelenina s ume dresinkem a vařenou rýží
• Snídaně: Quinoa s jablkem a dýňovými semínky
• Oběd: Miso polévka s tofu a ředkví
• Večeře: Teplý salát s kapustou, brokolicí a olivovým olejem
Vhodné potraviny:
Neutrální:
Nevhodné:
Ochlazuje horko, zklidňuje srdce, podporuje trávení
Ingredience:
– ½ hrnku červené čočky
– 1 menší cibule, plátek zázvoru
– čekanka nebo radicchio (hrst nakrájené)
– čerstvý koriandr
– špetka kmínu, olivový olej
Postup:
Cibuli orestujte, přidejte zázvor a čočku, zalijte vodou a vařte do měkka. Nakonec přidejte čekanku a koriandr. Dochuťte kmínem a kapkou oleje.
Účinek podle TČM:
Červená čočka ochlazuje, zklidňuje srdce a vyživuje krev. Čekanka přináší mírně hořkou chuť, která ochlazuje a odvádí přebytečný oheň z horní části těla. Koriandr harmonizuje trávení.
Rozptyluje horkost, ochlazuje játra i srdce, čistí horko z krve
Ingredience:
– 1 hrnek mungo klíčků (čerstvých)
– hrst rukoly
– 3–4 ředkvičky
– 1 lžička olivového oleje, pár kapek citronu nebo ume octa
Postup:
Všechny složky spojte do čerstvého salátu, zakápněte olejem a jemně okyselte dle chuti.
Účinek podle TČM:
Klíčky a rukola mají ochlazující účinek, regulují horko a stagnaci v oblasti jater a srdce. Ředkvičky podporují tok čchi a odvádějí zánětlivou vlhkost. Vhodné i při pocitu přehřátí nebo nespavosti.
Zklidňuje srdce, mírně ochlazuje, posiluje slezinu
Ingredience:
– ½ hrnku kukuřičné polenty
– cuketa, fenykl, červená paprika
– černý sezam, olivový olej, bazalka
Postup:
Polentu uvařte dle návodu. Zeleninu zapečte na plechu s trochou oleje a bazalkou. Podávejte se sezamem.
Účinek podle TČM:
Kukuřice ochlazuje srdce, zelenina dodává vláhu a sezam zvlhčuje střeva a krev. Tato kombinace snižuje horkost a mírní podráždění.
Ochlazuje srdce, podporuje trávení, zvlhčuje tekutiny
Ingredience:
– ½ hrnku mungo fazolí
– 1 střední brambora
– řapíkatý celer, petrželka
– trocha soli a olivového oleje
Postup:
Mungo a bramboru uvařte do měkka. Rozmixujte s trochou vody, přidejte celer a dovařte 5 minut. Dochuťte solí a olejem, ozdobte petrželkou.
Účinek podle TČM:
Mungo ochlazuje, odvádí toxiny, vyživuje srdce. Celer a brambora uklidňují trávení, přinášejí stabilitu. Vhodné při vnitřní horkosti a suchosti.
Zvlhčuje plíce a srdce, uklidňuje ducha, vyživuje krev
Ingredience:
– 2 lžíce chia semínek
– 200 ml rýžového nebo mandlového mléka
– ½ hrušky, 1 lžička mletého máku
– špetka skořice
Postup:
Chia semínka namočte přes noc do mléka. Ráno přidejte nastrouhanou hrušku a mák, posypte skořicí.
Účinek podle TČM:
Chia semínka zvlhčují tekutiny, mák vyživuje krev a uklidňuje ducha Shen, hruška ochlazuje horko v horní části těla (plíce, srdce). Vhodné při úzkosti a nespavosti.
• Snídaně: Chia pudink s hruškou a mákem
• Oběd: Polévka z červené čočky s čekankou a koriandrem
• Večeře: Teplý salát z klíčků a rukoly s ředkvičkami
• Snídaně: Ovesná kaše s dušenou hruškou a mletým sezamem
• Oběd: Polenta s fenyklovou zeleninou a sezamem
• Večeře: Mungo krém s řapíkatým celerem
• Snídaně: Kompot z jablek a hrušek s mákem
• Oběd: Rýžové nudle se salátovou okurkou, koriandrem a tofu
• Večeře: Krém z mungo fazolí a brambory
• Snídaně: Rýžová kaše s nastrouhaným jablkem a skořicí
• Oběd: Čočkový dhal s rukolou a citronovou šťávou
• Večeře: Pečený fenykl s olivovým olejem a kukuřicí
• Snídaně: Chia pudink s tvarohem a měkkým ovocem
• Oběd: Zeleninové rizoto s celerem a bazalkou
• Večeře: Lehce dušený salát z brokolice a kapusty s ume-dresinkem
• Snídaně: Jáhlová kaše s hruškou a mákem
• Oběd: Mungo polévka s čerstvým koriandrem a ředkvičkami
• Snídaně: Banánovo-rýžový krém s chia a sezamem
• Oběd: Červená čočka s čekankou, mungo klíčky a rukolou
• Večeře: Cuketové pyré s celerem a koriandrovým olejem
Vhodné potraviny:
Neutrální:
Nevhodné:
Posiluje slezinu, odvádí vlhkost, zahřívá střední ohniště
Ingredience:
– ½ hrnku červené čočky
– 200 g máslové dýně
– 2 plátky čerstvého zázvoru
– olivový olej, špetka soli
Postup:
Dýni nakrájejte a společně s čočkou vařte do měkka. Přidejte zázvor, rozmixujte a dochuťte. Před podáváním přidejte kapku oleje.
Účinek podle TČM:
Dýně posiluje slezinu a zvlhčuje plíce, čočka tonizuje krev a doplňuje čchi. Zázvor aktivuje slezinu a odstraňuje chlad ze středu.
Posiluje střední ohniště, harmonizuje trávení, uklidňuje čchi
Ingredience:Ingredience:
– 1 hrnek rýže (ideálně kulatozrnná)
– 1 mrkev, ½ pórku
– 1 lžička světlé miso pasty
– sezamový olej
Postup:
Rýži uvařte s nakrájenou zeleninou v osolené vodě. Po dovaření vmíchejte miso pastu a dochuťte sezamovým olejem.
Účinek podle TČM:
Rýže harmonizuje žaludek a slezinu, miso reguluje čchi a vlhkost, mrkev podporuje trávení. Jídlo je vyživující a současně lehce čistící.
Suší vlhkost, posiluje slezinu, zahřívá střed
Ingredience:
– ½ hrnku jáhel
– 1 nastrouhané jablko
– špetka skořice, lžička sezamu (praženého)
– trochu ghí nebo másla
Postup:
Jáhly vařte s jablkem a skořicí do měkka. Nakonec přidejte sezam a tuk podle chuti.
Účinek podle TČM:
Jáhly suší vlhkost, zahřívají slezinu, jablko stahuje čchi a skořice povzbuzuje tok energie v trávícím traktu. Vhodné při oslabení sleziny, apatii a únavě po jídle.
Zahřívá střed, posiluje slezinu a krev, vyživuje Yin
Ingredience:
– 1 batát, 1 pastinák
– 1 lžička černého sezamu
– voda, ghí nebo sezamový olej
Postup:
Zeleninu vařte do měkka a rozmixujte. Přidejte sezam a tuk dle chuti. Lze podávat s rýžovým chlebem.
Účinek podle TČM:
Batát a pastinák dodávají sladkou chuť, harmonizují slezinu. Černý sezam vyživuje játra a ledviny, posiluje krev.
Zklidňuje žaludek, posiluje slezinu, zvlhčuje plíce
Ingredience:
• Snídaně: Jáhlová kaše s jablkem a skořicí
• Oběd: Dýňová polévka s červenou čočkou
• Večeře: Batátový krém s pastinákem a sezamem
• Snídaně: Pečené ovesné vločky s hruškou a kardamomem
• Oběd: Dušená rýže s mrkví a pórkem na miso
• Večeře: Polévka z kořenové zeleniny a jáhel
• Snídaně: Rýžová kaše s banánem a skořicí
• Oběd: Cizrnové karbanátky s pohankou a petrželkovým dipem
• Večeře: Bramborové pyré s dušeným pórkem a dýní
• Snídaně: Jáhlová kaše s hruškou a mletým sezamem
• Oběd: Rizoto z kulatozrnné rýže s mrkví a máslovou dýní
• Večeře: Zeleninová polévka s červenou čočkou a zázvorem
• Snídaně: Pečené vločky s jablkem a medem
• Oběd: Miso polévka s rýžovými nudlemi a špenátem
• Večeře: Kaše z batátů s kardamomem a sezamem
• Snídaně: Jáhlová kaše s dušenou hruškou a medem
• Oběd: Dýňová polévka s miso, řasou a rýží
• Večeře: Kořenová zelenina s pohankou a petrželkou
• Snídaně: Ovesné vločky s jablkem, skořicí a máslem
• Oběd: Rizoto z červené čočky a kořenové zeleniny
• Večeře: Dýňové pyré s rýží a napařeným pórkem
Vhodné potraviny:
Neutrální:
Nevhodné:
Zvlhčuje plíce, uvolňuje hleny, zklidňuje kašel
Ingredience:
– ½ bílé ředkve
– 1 zralá hruška
– ¼ hrnku rýže (ideálně jasmínové)
– špetka soli, pár kapek sezamového oleje
Postup:
Rýži krátce předvařte, poté přidejte ředkev a nakrájenou hrušku. Vařte do změknutí, podávejte s olejem.
Účinek podle TČM:
Ředkev rozptyluje hleny, ochlazuje plíce. Hruška zvlhčuje a čistí horko z horního ohniště. Rýže posiluje střed.
Ingredience:
– ½ hrnku ovesných vloček
– 1 lžička lněného semínka
– ½ pórku
– voda, sůl, sezamový olej
Postup:
Vše vařte dohromady cca 15 minut do kašovité konzistence, na závěr přidejte olej.
Účinek podle TČM:
Lněné semínko zvlhčuje střeva, tiší suchost. Oves i pórek podporují tok čchi v plicích a slezině.
Zvlhčuje plíce, podporuje obrannou čchi, pročišťuje horko
Ingredience:
– 1 menší květák
– 1 lžička bílého sezamu
– ume ocet, sezamový olej
Postup:
Květák napařte do měkka, posypte sezamem a pokapejte ume-dresinkem z oleje a octa.
Účinek podle TČM:
Květák je lehce ochlazující a zvlhčující, prospívá plicím. Sezam doplňuje jin a zvlhčuje. Ume harmonizuje střeva.
Zvlhčuje plíce, tiší mysl, podporuje trávení
Ingredience:
– ¼ hrnku bílých fazolí
– ¼ hrnku kulatozrnné rýže
– 1 lžička lotosových semínek
– voda, med dle chuti
Postup:
Vše společně dlouze vařte do hladké kaše. Na závěr dochuťte medem.
Účinek podle TČM:
Bílé fazole a rýže doplňují čchi a jin, lotos uklidňuje ducha Shen a reguluje slezinu i plíce.
Pročišťuje plíce, rozptyluje stagnaci, zvlhčuje střeva
Ingredience:
– 1 tuřín
– 1 plátek řasy wakame
– 1 lžička černého sezamu
– sezamový olej, sůl
Postup:
Tuřín a řasu povařte krátce ve vodě, přidejte sezam a dochuťte olejem.
Účinek podle TČM:
Tuřín rozptyluje čchi, pročišťuje horkost v plicích, wakame zvlhčuje střeva. Sezam vyživuje jin ledvin.
• Snídaně: Ovesná polévka s lněným semínkem a pórkem
• Oběd: Polévka z bílé ředkve a hrušky s rýží
• Večeře: Tuřín s řasou wakame a sezamem
• Snídaně: Kaše z bílých fazolí a rýže s lotosovým semínkem
• Oběd: Napařený květák s ume-dresinkem, rýže
• Večeře: Dušený pórek s batátem a sezamem
• Snídaně: Jáhlová kaše s hruškou a medem
• Oběd: Dušené tofu s bílou zeleninou (květák, pastinák)
• Snídaně: Rýžová kaše s jablkem a kardamomem
• Oběd: Polévka z tuřínu a mungo fazolí
• Večeře: Napařená zelenina s bílými fazolemi
• Snídaně: Ovesná kaše s hruškou a černým sezamem
• Oběd: Dušené tofu se zelím a sezamem
• Večeře: Zeleninový vývar s lotosem a řasou
• Snídaně: Rýže s dušeným pórkem a wakame
• Oběd: Květákový krém s miso a sezamem
• Večeře: Tuřínový salát s rýžovým chlebem
• Snídaně: Kaše z lotosového semene, bílých fazolí a jablka
• Oběd: Rýže s napařeným květákem, sezamový olej
• Večeře: Polévka z ředkve, hrušky a pórku
Vhodné potraviny:
Neutrální:
Nevhodné:
Doplňuje jing, posiluje krev, vyživuje ledviny a srdce
Ingredience:
– ½ hrnku černé rýže
– 1 lžička černého sezamu
– 5 kuliček sušeného longanu
Postup:
Účinek podle TČM:
Černá rýže i sezam posilují ledviny a játra, longan doplňuje krev a uklidňuje ducha Shen.
Posiluje jin ledvin, doplňuje čchi, zvlhčuje střeva
Ingredience:
– 200 g tofu
– 1 lžička řasy wakame
– 1 stroužek česneku
Postup:
Účinek podle TČM:
Tofu vyživuje jin a ochlazuje, řasa podporuje metabolismus vody, česnek rozhýbává stagnace a mírně zahřívá.
Vyživuje krev a jin, podporuje ledviny, prohřívá vnitřek
Ingredience:
– ½ hrnku černých fazolí
– 1 lžička sušeného rakytníku
Postup:
Účinek podle TČM:
Černé fazole doplňují esenci ledvin, rakytník posiluje čchi a krev, zázvor chrání slezinu před chladným účinkem.
Zahřívá střed, posiluje jang ledvin a zvlhčuje plíce
Ingredience:
– ½ hrnku jáhel
– 5 mandlí
– 3 vlašské ořechy
Postup:
Jáhly uvařte s nasekanými ořechy do měkka, podávejte s medem.
Vlašské ořechy posilují jang ledvin, mandle zvlhčují plíce a střeva, jáhly zahřívají slezinu.
Zahřívá střed, posiluje čchi, rozpouští chlad a vlhkost
Ingredience:
– 200 g máslové dýně
– 1 lžička světlé miso pasty
Postup:
Účinek podle TČM:
Dýně doplňuje čchi sleziny, miso harmonizuje střeva, česnek zahřívá a rozpouští stagnace.
• Snídaně: Černá rýže s longanem a sezamem
• Oběd: Dýňový krém s miso a česnekem
• Snídaně: Jáhlová kaše s vlašskými ořechy a mandlemi
• Oběd: Dušené tofu s wakame a česnekem
• Snídaně: Rýžová kaše s hruškou a medem
• Oběd: Dušená černá čočka se zázvorem a mrkví
• Snídaně: Černá rýže s lotosovým semínkem a sezamem
• Oběd: Miso polévka s tofu a řasou
• Snídaně: Jáhlová kaše s rakytníkem a medem
• Oběd: Pohankový „kuskus“ s černými fazolemi
• Snídaně: Rýže s vlašskými ořechy a hruškou
• Oběd: Čočkový dhal s miso a kokosovým mlékem
• Snídaně: Kaše z černé rýže a goji
• Oběd: Tofu na zázvoru s batátem a rýží
• Večeře: Vývar s kořenovou zeleninou a řasou kombu